澳洲生活 vs 香港生活 邊個好啲

隔離有英國生活討論,不如開個澳洲生活討論

1個讚

好呀

1個讚

最近返左香港

個人覺得
食,shopping 香港冇得輸
不過真的貴咗好多

但香港人都幾… 冇禮貌(預咗比人圍)
另外,可能我在weekday 出沒,見到好多老人家,覺得比我走之前多,城市冇活力。

香港
人工高啲,洗錢爽啲,
唔駛做家務,買嘢唔使點理價錢,
私院醫生可靠易卜,
去短途旅行多選擇啲。

澳洲
食物新鮮啲,屋企大啲,
工作壓力細啲,
唔駛應酬6299,人都輕鬆啲。

如果還是當年嘅香港,一定香港好啲,
但我知冇得番轉頭,唯有努力適應新生活。

10個讚

Btw,隔離post講Amazon Jp 運嘢去英國,
有冇人研究過運去澳洲嘅運費會唔會都係可接受範圍內?

呢個真,最煩係過時過節,男家就是煩
隊友表示一樣

1個讚

如果對烹飪有興趣,澳洲都算唔錯,農產品豐富,
唔知道點解佢哋(𦍑、蔥、蒜頭)咁貴。

比較好食嘅餐廳,多數係越南餐廳。

1個讚

我朋友試過在amazon JP買真空煲 加其他小item
運費都抵 大前提要不斷加加減減砌個靚運費出來
因為仲未參透個運費玩法

1個讚

曾經住過澳洲4年

居住環境同食材好過香港
餐廳多選擇,日、韓、越菜味道正宗過香港
不過出街食都幾貴

教育同香港一樣好興補習,可能太多大6移民都幾有影響

地理位置去北美、歐洲、亞洲都好遠
放假只可留係澳洲玩或返香港

Sydney, Melbourne, Adelaide某啲區大6人多到出街全日可以完全唔使講英文

1個讚

我係澳洲Sydney讀書都成10幾年前,唔知依家仲係未咁
天氣同空氣幾好,早晚溫差頗大,夏天太熱年年有山火,加上山火熱氣,夏天熱到幾難頂
多移民關係,好多不同國家菜式餐廳可以選擇,中/港式酒樓好食但都幾貴
自己煮平好多,食材新鮮
交通算ok,預咗會間中脫班
當年已經好多強囯人,出city同china town聽到普通話多過英文

整體來說,居住環境好過香港,天氣我唔鍾意太熱太曬,每年夏天暑假都會返香港過冬天:joy:

用集運

東岸去New Zealand都好近, 好玩! 去東京所需時間跟去香港差不多.

Sydney to Tokyo要10hrs, 澳洲飛去係要繞道行
澳洲去東南亞最近係峇里,其他都遠
NZ去一次就夠

不過澳洲都有地方去玩嘅,我鍾意GoldCoast好渡假feel,冬天可以去blue mountain滑雪

澳洲就會諗起BBQ
想燒就燒

好耐無返去, 聽聞D野貴價左,
多左好多大陸人

如果澳洲同英國一樣出5+1
我會揀澳洲, 淨係天氣, 澳洲已經贏左英國

3個讚

澳洲啲食材又靚又新鮮,仲比香港平一截,前一排返過去,臨返香港前,走去coles買咗一堆蔬菜返香港!
唯一唔好係飛去日本,泰國等亞洲國家會遠好多!

以前係澳洲讀書,畢咗業就返香港,個陣覺得香港好啲同屋企人另一半係香港。但澳洲生活係幾舒服既。宜家有時都FF如果當時無走會點,不過都有機會再返去生活。

我妹都係澳洲讀書,佢就同男朋友留咗係澳洲生活。

我覺得要賺錢物質生活就香港好,鐘意享受平淡生活同大自然就澳洲好。

完全唔同意呢點。我份工每日做十一個鐘,返6:30am 放5:00pm (但通常6:00走),同香港-樣有永遠做唔完嘅工夫,responsibility多好多。連睇電視睇書嘅時間都冇。星期六又要係屋企做文件….

但公司啲人係有善過英國人(可能因為澳洲人鍾意聊人傾偈)

睇公司文化,我做office part time,一星期返3曰,10:30-5:30,但好多時都要遲走,尋晚仲要8點幾先放工:face_with_spiral_eyes:

唔返嗰幾日都間中要覆message, email

我雖然係part time,但個老細當我係full time 咁派job

Hugs,
講得唔清楚,
我係香港做到中層,嚟到由頭做起,
所以雖然好多嘢要學,但壓力一定細左,起碼只需要對上面負責同冇乜decision making role。

本身我個行係一定有OT,所以嚟到都一樣。
不過好嘅係準時放工冇人理,搞得掂啲嘢就得。香港準時走上司面口會幾難睇,話知你拎番屋企做都一樣。
呢度開會有time keeper,所以快過香港,講左幾點完就完。
以上係上一份巿郊公司嘅工作感受。

剛轉工,今次番左巿區做嘢,下星期翻工。
尋日去handover 都feel到同香港個節奏一樣咁快同demanding. Happy左幾個月,都擔心會唔會適應到香港要求:smiling_face_with_tear:

我老公返9放5,因為要車我返工嘅關係所以7點已返到公司,但發覺其他人都早成個幾鐘返工而又未必會早走。我覺得佢哋好適合去鄉港打工