以沙田為試點中心的一個社區互助共乘網絡

大家請略睇以下文章再詳細研究…!

https://www.facebook.com/groups/751307915002995/

歡迎各位加入瀏覽我哋嘅網站除咗主題係共乘之外, 仲有關心社區嘅人和事…!

我們選擇留低…更加要關注生活上點點滴滴!

:scroll: 屬於自己地區品牌的Carpool Network** :oncoming_automobile: TWMOST.net(Tai Wai Ma On ShaTin) :world_map: 籌備多時 🧑‍🏫 **現已經開通咗Website ,:calling: 大家有Telegram :accept: **開咗account 先⋯!

但如果有交通意外就有機會俾人告(保險賠唔賠?) :shushing_face:

最主要係想建立一個朋輩關係去推行呢個活動⋯我哋唔係為咗賺錢牟利、只係好好利用每一構思每架車行程或者大家組員同組員之間去夾車。

所有組員與組員之間的交通協調與運作,等候時間和車費開支因路面情況而異,乃每一個聯繫之間的協調與互信,最終由每個參與共乘人仕承擔自己在旅途上之延誤與風險。所有路上責任會依據提供車輛一方的第三者保險為依據。

私家車嘅司機原則上只要唔係載客取酬保險都會包的⋯!當然大家先喺網上邊傾好咗大家已經建立左一個朋輩關係。

當然有1000個理由可以反對唔做⋯

反而大家有一個共同嘅目的諗法,唔係為咗賺錢係為咗大家生活改善,應該想多啲安全嘅方法做得更加妥當?

:abacus:Cost/Expense counting​:moneybag:如何計算車資?

每程車資:accept:參考以下方法:

1):oncoming_automobile:司機除可以義載形式提供行程之外

礙於現時香港法例欠缺規管共乘汽車取酬 ,不存在准許私家車除有出租載客牌照收取任何乘客報酬,根據《道路交通條例》(《條例》)(第374章)第52條的規定,任何人士不得駕駛或使用汽車;或容受或允許他人駕駛或使用汽車以作出租或取酬載客用途,除非該車輛符合《條例》訂明的若干條件,例如領有有效的出租汽車許可證,否則即屬違法。 政府一直密切監察利用汽車作非法出租或取酬載客的情況,並對違法行為嚴厲執法。(2021年5月26日)

:fuelpump:所以本網站建議參考路程成本方程式:{每公里Km [:world_map:參考Google Maps距離 ] X 象徵式油費中位數大概[~$2]+ :metro:隧道費 } ÷ 乘客數目

研究得出最後淨乘客用八達通/現金於隧道收費亭繳交每一程:metro:隧道費,即共乘乘客負責即場全波隧道費開支 ,作為支持今次計劃鼓勵司機參與的一個推動因素,推動共享資源一方面又不抵觸法律底線,提供共享的旅程之餘又不收取乘客的酬勞。

2):oncoming_taxi:乘客和乘客的話可以互相聯絡最近地點時間,從最遠出發地叫Taxi/ Uber/ Van(須具備隨行貨物),車費除最後落車點的總人數。

:world_map:參考Google Maps距離:搜尋地點>路線>__Km

:moneybag:Google Maps 路線最右邊:selfie:t2:Logo有大概Hk Taxi一般的士的路程收費

https://www.facebook.com/groups/751307915002995/

:sparkles::railway_track:講返少少歷史⋯

我哋個group成立當初係為咗策劃順風車服務沙田大圍偏離地鐵站:station:或市中心唔方便嘅家長⋯等佢哋日曬雨淋唔:sun_behind_small_cloud:需要等車嘅辛苦!雖然自己都係摣車,但係有時返咗工自己老婆仔女出街都想有人幫!

:selfie:t2:奈何純粹靠自願無償提供順風車,成功機會率只有1%兩個percent,始終車主嘅數目唔多基數唔大,及後因為山竹颱風同埋社會運動事件令到沙田區或者全港出現多次交通癱瘓,令到我哋fb群組人數幾何倍增,同一時間加入車主嘅數目亦都相對提高。

🙇🏻‍♂坦白講順風車這個主題喺香港好難推廣,不如街坊可以一齊共享搭車,各自負擔自己部份車費。:world_map:但香港地其實交通網絡發達要搭車真係唔困難,所以一直都係備用狀態⋯

:raising_hand_woman:t2:近來再睇睇下,原來唔少家長都係徬徨之中想搵自組校車,又或者因為仔女返學受到疫情影響受咗唔少冤屈。所以希望透過我哋已經成立左嘅工具去幫幫大家⋯!

Uber亦同我哋開會都諗緊共乘,不過短期內香港環境動盪,共乘未明朗化暫未適宜推行⋯

:thinking:但係如果要恆常地提供給街坊一路免費我諗應該沒有人去做⋯?所以一路諗緊點樣配合家長和實際環境如何接軌。

:raising_hand_man:t2:剛巧今次這個嘗試⋯:heart_eyes:有幸得到義工司機肯出手幫大家,開始他是想提供義載,若需要家長可負擔一啲基本付出。

:bus:況且就算成功咗沙田,其他區都要搵人幫手,然而出市區嘅全職司機嘅心態就真係放棄自己原本收入而且出市區費用不菲⋯!

:innocent:如往往後成功真實屬好運及靠大家支持同一的理念!我哋累積成功合作的經過先可以推廣比其他區⋯!

:motorway:TWMOST沙田大圍馬鞍山共乘上學:church:

1個讚

廣告?

絕對唔係商業廣告!

係想更多人知道有這樣的一個⋯全部係用自己精心時間策劃用兩年時間籌備,全部設定人幫手暗荷包喚醒更多人關注交通這個事情⋯!

從來冇諗過賺錢⋯完全係想由一樣冇變有嘅事情,去改變社會現在缺乏嘅模式,你見街上面幾多人老人家、婦孺夏天曬冬天吹風喺街度等巴士,但係公路上塞車嘅私家車司機去都係得一個在車上。。

如果過去嗰兩三年曾經有一個念頭放棄⋯就唔會堅持到這一步!

睇完都唔明點運作
有冇實際例子?

:flight_departure:CREATE 出門/去程(離開本區)

:wink:為什麼出門沒有「上車時間」?

是因為要首先大家訂下共同到達地區時間,需要大概行車時間距離(Google Maps可以提供即時交通狀況預計得出所需時間),參考大家上車相距離及所需時間,最後估計各自上車時間。

:seat:去程例子:

兩位組員分別喺馬鞍山或者白石角和一位沙田出發早上9:00am前要到達中環,普遍沙田出發需要45分鐘,正常時間要8:15am之前離開沙田,預算兩位至少距離之後,商議出一個上車地點和更早嘅時間匯合。所以第一位乘客馬鞍山或者白石角出發,可能要7:45am出門並成功上車,第二位大概8:05am左右配合,就有充裕時間用交通暢順嘅路面去到目的地。

:flight_arrival:CREATE 回家/回程(回到本區)

:thinking:回程「上車時間」⋯:running_man:最後鬆人時間!

首先大家訂下共同出發地區時間,需要大概行車時間距離(Google Maps可以提供即時交通狀況預計得出所需時間),參考大家上車相距離及所需時間,估計各自上車時間,回程因為未必夠返工急趕,所以通常不會局限一個到達回家時間,只需要各自上車就成功!

:seat:回程例子二:

傍晚5:30pm有谷友從荃灣打算回馬鞍山,期間有成員5:45pm 從葵芳去大圍,大家商議好時間地點大概5:50pm喺葵芳上車,回程經過Google顯示最快尖山隧道去大圍再去馬鞍山。可惜不能預計大圍可能幾塞車,:sweat_smile:所以定下唔到一個時間最終馬鞍山幾點到達⋯但係起碼兩個都可以安然返到屋企!

http://twmost.net/

進入最左面有屋仔:house:Home 簡介整個流程

該主題在最後一個回覆創建後30天后自動關閉。不再允許新的回覆。