亂世生仔

時勢崩壞,她從沒想過移民,還敢「三年抱兩」:長女才兩歲五個月大,兩個月大的幼女在疫情肆虐下誕生。她認為教養子女應免於恐懼,認清今日香港新常態,重新思考怎與女兒同行,承擔保護下一代的責任。

https://lihkg.com/thread/2438998/page/1

https://lihkg.com/thread/2439092/page/1

亂世應唔應該繼續生仔?

注定係個非常有爭議的話題

支持:

#14良善如你•4 小時前

就算佢唔生都大把基層照生[sosad]

越多佢呢啲有學識有信念嘅人生係好事

香港人完全唔生就真係會滅族

#13扯旗頂到下巴•4 小時前

唔生只會被越溝越淡

呢個真:-(遲d番學講廣東話可能比人批鬥

反對:

#18臭港一等賤民•4 小時前

慘 大個講蝗語 行行下街俾黑警㩒落地

#19唔能話你知•3 小時前

代表全港權貴多謝你 又多2件苦力

#27郭富城(真實客戶)•2 小時前

一睇就知蠢閪 咁又害左幾條無辜生命

有佢哋,香港人先遲啲絕種,你咁醒,做過啲咩?

為咗唔絕種就生佢哋出嚟受苦#dance3#pig#clap#pig
好邏輯

唔通有仆街係呢個世界就唔生仔咩?
當然依家咁既世代,生小朋友、照顧係辛苦!但自己恆量啦,自己照顧到咪得囉!
難道生小朋友都要批鬥咩!

4個讚

我都覺得睇自己條數,但自己覺得悲觀仲生就有d矛盾

4個讚

老實,我無信心喺依個時勢仲教到佢哋良知,父母同學校講嘅嘢唔同,佢出社會講邊套好?
講真話,隨時犯法。認清事實,生活好辛苦、好憤怒。
我絕對係覺得依家生小朋友係害咗佢、辛苦佢。

4個讚

而家唔只係有仆街係世界咁簡單, 係仆街當權, 冇言論自由, 小朋友接受洗腦教育
照顧個小朋友變成人, 唔係好難, 有兩餐飽飯, 佢點都會變大人. 問題係, 佢變左大人之後, 唔單只唔可以自由講野, 返工上司都係大陸人, 永遠俾大陸人踩在頭上. 只能做一隻聽話奴隸.
更嚴重係,佢已經被洗腦, 唔知自己係奴隸

我冇批鬥生仔的人, 文革批鬥係講緊充公所有財產, 身體傷害. 虐待
而家我只係用言論表示, 唔移民, 冇後路都仲生仔的人, 係好自私. 將"自己生仔的慾望", 放在"小朋友的將來"之上.
你可以/有自由唔認同我/反駁我.

2個讚

唔係話你,如果有誤會sorry!
只不過我覺得生唔生小朋友,做父母自己諗!世界上一定有好人壞人,父母可以教導子女做好人定壞人!
小朋友長大成人,讀書識字搵錢都可以自己移民,唔一定要靠父蔭!
小朋友會長大,長大成為點樣既人冇人知,要睇點樣「素」做。

係呢個論壇大家理性討論,非常好:blush:
我都唔需要反駁你,我明白你有你意見,其實亦都好合理,我尊重別人意見!

如果自己有D錢,都可以生1-2個既

該主題在最後一個回覆創建後30天后自動關閉。不再允許新的回覆。