在職媽媽的困擾:每日有幾多時間對仔女

返工地方遠,每日早出晚歸,7:30am-8:30pm先返到屋企,平日長老湊

佢10:00-10:30就要訓,即係每日最多只有2小時係可以陪小朋友

呢2小時重要包埋溫習做功課(0:45分鐘),講故事,執野刷牙氹訓覺,etc…其實真係冇咩時間剩,每晚都好不捨時間得咁少,每晚好似賽馬咁催佢快d做完先可以一齊玩。好想多d時間,陪小朋友又好,跟緊d功課都好。心好壓抑…

但又好無奈,香港工時長,亂世中想辭職又唔敢亂來,連轉半職都好難搵到,生活壓力好大。

其實其他爸媽你地平日係點安排親子時間?

5個讚

我都有呢個煩惱
近一星期日日返到屋企就喊,我好耐無見過佢地笑
:sob:

其實如果由Day1已經在職

是否已經慣了少時間親子

和大部分工作已外判。比工人丶比人上門補習

好現實嘅問題

我快極都6點30返到
多你少少時間
但連埋食飯沖涼真係得好少時間
我地有姐姐
但由day 1放工 餵飯 陪玩 沖涼 陪瞓
我同老公都自己做返
姐姐負責煮飯就可以

叫做而家小朋友都好願意跟我地
所以都唔敢諗生第2個

我同事都好多係在職媽媽,同樓主你狀況差唔多,但因為我嗰行就唔使點OT,不過佢哋都呻好少時間陪仔女

不過放心,佢哋仔女冇話痴工人痴四大長老問題,同爸爸媽媽好 close,仲成日嚟我哋公司玩

Quality time 嘅陪伴,好過全日陪住,但成日機不離手,小朋友會feel到嘅~

3個讚

之前都試過,所以決定轉工

應該所有在職媽媽同你都差不多,我自己都係7pm左右先返到婆婆屋企,陪小朋友玩一陣就食飯,跟住9pm就湊返自己屋企,自己沖完涼已經10pm,再陪多陣又夠鐘瞓,星期六日會多D親子時間。在職媽媽就係咁,已經習慣咗,重質不重量嘛,我小朋友日日都好痴我:wink:

放假同小朋友spend quality time,唔好hae左d 時間!
做功課同溫習可以睇下搵唔搵到上門老師幫手,可能會有成效d。
最緊要保持自己mentally strong,加油!

我都係:sob:

quality time好重要,如果時間已經夠少,就唔好俾功課考試成積破壞埋剩低果少少親時間

單親?

我個b半歲 佢晚晚都響我地番黎之前已經訓左
見佢既就得佢半晚訓醒既時間,或者第二朝起身個15分鐘:slightly_frowning_face:
我唔想完全唔番工,但香港地好難搵唔洗OT既工:sob: 唯有weekend同佢出去玩

上咗小學,其實可唔可以全部放手比外判補習?媽媽真係唔使跟?

我同你情況差唔多呀,8:30起長老屋企接返來,quality time都有,小朋友都好黏我,只係佢成日講「唔想媽媽返工」就好心酸

以前bb時 n班好輕鬆冇功課都勉強夠時間玩下,講故事,傾計
而家k班,已經有功課溫習,時間就握得好緊

人人情況唔同,期望唔同,有得必有失。想有好嘅親子時光多少要放棄成積,反之亦然,想兩樣都要咪放棄錢囉,世界就係咁,除非錢唔係問題

2個讚

我仔讀N時有一段時間唔想返學,佢話想媽媽接放學,因為其他小朋友都有媽媽接,聽完我都好心酸,但為咗有好嘅生活都無辦法,唯有每日放工返屋企都攬住佢話佢知媽媽返工會掛住你,又或者請半日AL接佢放學。小朋友再大D又會明多D,知道自己要返學,媽媽要返工,習慣咗之後就會好D。

5個讚

多啲時間陪小朋友, 大個左後, 仔女只會回憶父母細個花幾多時間陪自己玩

唔會記得你搵幾多錢 :rofl:

3個讚

我老公以前同孩子讀嘅KG好近,佢會湊返學

細路大咗,我堅持一早伴佢地食早餐,有時我煮唔俾工人煮,氹下佢地,間唔中會湊返學,佢地會好開心

返工就… 揀一間近d屋企嘅 , 之前有個offer, 勞工假,返cwb,大公司,我reject 咗,寧願人工低d,初頭返cwb,但之後會返近屋企嘅新公司… (不過最終半年後,嗰間大公司close咗呢個部門!)

依家,我返嘅工係人工below market price,但老細俾我遲到早退湊仔,近屋企

3個讚